• Header Calc V2

Over hard water & waterontharders

Hard water is een algemene term voor water dat grote hoeveelheden mineralen uit de aarde heeft opgenomen, voornamelijk calcium en magnesium. Water wordt "zacht" genoemd als deze mineralen niet in grote hoeveelheden aanwezig zijn. Water kan van nature zacht zijn (water uit meren en beken is vaak van nature zacht). Of het kan zacht worden gemaakt door een waterontharder.

Hoe ontstaat kalk in het water?

Ondergrondse watervoorraden worden hard door de aard van het gesteente waar regenwater doorheen sijpelt als het van de oppervlakte naar beneden filtert. Regio's met veel kalksteen, krijt en gips hebben meestal hard water in hun grondwaterreservoirs, terwijl regio's waar het overheersende gesteente graniet of een ander kalkarm gesteente is van nature zacht water hebben. Water kan ook hard worden in regio's waar bepaalde landbouwsupplementen zoals kalk in grote hoeveelheden worden gebruikt.

Zwavelgehalte

Het zwavelgehalte is een ander probleem dat ook behandeld kan worden. De duidelijke tekenen van te veel zwavel in het water zijn een slechte geur en water dat een bruine of roodachtige kleur heeft. Ook dit kan leiden tot corrosie of bacteriën in uw drinkwater.

Wat is een waterontharder?

Een waterontharder is een apparaat dat calcium en magnesium uit het water verwijdert. Hard water bevat veel calcium- en magnesiumionen, die kalkaanslag kunnen veroorzaken en een schadelijk effect kunnen hebben op de interne verwarmings- en sanitaire systemen van je huis, maar ook de effectiviteit van zeep en schoonmaakmiddelen kunnen beperken. Zacht water bevat deze elementen niet, waardoor huishoudens met waterontharders het hele jaar door om verschillende redenen een aanzienlijk bedrag kunnen besparen (ruim ±€ 2.000 per jaar). Zoals gezegd kan hard water verstoppingen in uw sanitair veroorzaken door de afzetting van kalk. In vergelijking hiermee kan zacht water een langdurige oplossing bieden voor dit soort afzettingen. Als er achteraf een waterontharder aan een woning wordt toegevoegd, zal het zachtere water geleidelijk kalkaanslag oplossen en het probleem volledig verhelpen.

WaNNEER heb ik een waterontharder nodig?

De beslissing om een waterontharder te gebruiken is een persoonlijke keuze die uiteindelijk afhangt van de hardheidsgraad van uw water. Als het water matig tot zeer hard is (61 - >180 mg/L), dan heeft u misschien een waterontharder nodig om de mineralen uit het harde water te verwijderen. Is het water daarentegen zacht (0 - 60 mg/L), dan heeft u misschien geen waterontharder nodig. Zacht water is veilig om te gebruiken.

BELANGRIJKSTE VOORDEEL: behoud van elektrische apparaten

Hard water kan een ravage aanrichten aan allerlei apparaten die gebaseerd zijn op water zoals o.a.: wasmachine, afwasmachine, koffiemachine, waterkoker, douchekop, kranen, maar ook aan uw boiler of verwarmingssysteem. Dit ontstaat door aanslag van schuim en kalk die kan leiden tot verstoppingen en schade. Aanslag fungeert in wezen als een extra isolatielaag die de warmteoverdracht naar het water verhindert. Deze aanslag staat erom bekend dat het de efficiëntie van uw boiler drastisch vermindert - soms wel tot 50%. Zelfs een kleine aanslag kan al genoeg zijn om een verlies aan warmte-efficiëntie tot 12% te veroorzaken. Als u zacht water door uw systeem laat stromen, lost de kalkaanslag geleidelijk op en wordt het probleem helemaal opgelost.

ANDERE VOORDELEN WATERONTKALKER:

  •   schonere wasgoed, zachtere kleding, minder slijtage
  •   minder gebruik wasmiddel en schoonmaakmiddelen
  •   verbetering van haar & huid(aandoeningen o.a. eczeem)
  •   betere douche- en badervaring
  •   langere levensduur electrische apparaten (wasmachine, vaatwasser, boiler, koffiemachine etc.)
  •   streeploos autowassen

Hoe werkt een waterontharder?

Er zijn veel waterontharders op de markt, maar ze vertrouwen bijna allemaal op hetzelfde principe - ionenuitwisseling, een chemisch proces dat natrium (soms kalium) vervangt door de mineralen die het water hard maken. In een conventioneel systeem gaat het water door een tank met een bed van met natrium verzadigde harskorrels, waardoor calcium- en magnesiumionen in het water worden uitgewisseld met natriumionen. Wanneer de mineralen zich aan de parels hechten, komt het natrium dat zich op de parels bevond in het watervolume terecht. Tegen de tijd dat het huishoudwater het systeem verlaat, is het niet meer hard.

Na verloop van tijd raakt het harsbed verzadigd met de mineralen die uit het harde water zijn gehaald. Op dat moment moet de waterontharder een "regeneratiecyclus" doorlopen, waarbij natriumrijk water de harskorrels herstelt naar hun oorspronkelijke, met natrium verzadigde staat. Na afloop van de cyclus werkt de ontharder weer normaal en wordt het water dat door de ontharder stroomt onthard.

Waterontharders op magnetische basis

Magneetsystemen worden vaak "waterontharders" genoemd, maar de juiste term is "waterconditioners" omdat ze het water niet echt ontharden. De enige echte methode om water te ontharden is ionenuitwisseling, waarbij calcium- en magnesiummineralen worden verwijderd, waardoor de eigenschappen van het water veranderen en het van hard in zacht verandert. Toen magnetische waterontharders voor het eerst werden gemaakt, was er niet veel bewijs dat de beweringen van de fabrikanten ondersteunde dat deze systemen echt werken.

Nu is er meer onderzoek gedaan en hebben we meer wetenschappelijk bewijs, dat meer inzicht geeft in de effectiviteit van magnetische waterbehandelingsapparaten. Uit het onderzoek bleek dat magnetische waterbehandeling kalkaanslag met gemiddeld 34% kon verminderen. Dat is vrij laag percentage.

Waterontharders op zoutbasis

Waterontharders op basis van zout zijn de meest gebruikte en effectieve types ontharders. De meeste waterontharders zijn op zout gebaseerd, dus er is een groot aantal op zout gebaseerde opties beschikbaar. Ze zijn er in verschillende maten en zijn geschikt voor vrijwel elk huis. Een waterontharder op basis van zout werkt meestal door zware mineralen in het water, zoals calcium en magnesium, in een hars in de ontharder te zuigen en deze uit te wisselen voor natrium (zout). Door de zware mineralen te verwijderen, keert het water terug naar een gezonde neutrale toestand.

Hoewel waterontharders op basis van zout, zout aan het water toevoegen, gaat het slechts om kleine hoeveelheden die zelden worden opgemerkt. Dit natriumniveau ligt veilig binnen het aanbevolen bereik voor gezonde mensen, maar mensen met een natriumarm dieet kunnen beter kiezen voor een zoutvrije waterontharder die kalium gebruikt in plaats van natrium.

Waterontharder in combinatie met waterfiltersysteem

Een waterfiltersysteem kan géén kalk uit het water halen, hier heeft u dus een waterontharder voor nodig. Echter; na het 'ontharden' bestaat uw kraanwater nog steeds voor ± 72% uit verontreiniging, dat een ontkalker niet kan filtreren. Na de onkalking is het aan te bevelen om het water door een waterfiltersysteem te laten filtreren. Op deze manier combineert u de voordelen van beide systemen en beschikt u over een waterkwaliteit dat u nergens anders zult aantreffen.

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker juist werkt.