• Keuken Montage

Waterfiltersysteem voor huishoudens

Veel mensen zijn (nog) onbekend met het filtreren van water. Dit komt voornamelijk omdat veel mensen 'denken' dat het niet nodig is om in Nederland het water te filtreren. In de media wordt namelijk niet gesproken over de zeer slechte waterkwaliteit in Nederland. Hierdoor heeft men de perceptie dat het Nederlandse water 'tot de beste ter wereld behoort'. De vraag is echter; uit welke feiten blijkt dit dan precies?

Immers; zowel het RIVM als Vewin (vereniging van waterbedrijven) roepen al vele jaren dat het '2 voor 12' is. Met de huidige (verouderde) installaties is men niet meer instaat is om alle chemische stoffen die in het water terecht komen om deze te filtreren. Uit een wereldwijd onderzoek blijkt dat het drinkwater in de wereld voor 72% is vervuild met allerlei chemicaliën.

De feiten op een rij:

In kraanwater zitten veel stoffen die door menselijk handelen in onze drinkwater terechtgekomen. Deze stoffen worden niet enkel in Nederland in het drinkwater geloosd, maar door heel Europa. Veel Europese rivieren monden uiteindelijk uit in Nederland en dus is Nederland het afvoerputje van Europa. De afwijkingen worden toegepast voor drempelwaarden voor verontreinigende stoffen die de norm overschrijden, zoals voor: bacteriën, virussen, parasieten, pesticiden (o.a. glyfosaat), PFAS, GenX, microplastics, meststoffen, fluoride, hormonen, zware metalen (kwik, lood, koper, aluminium) drugs- en medicijnresten, nitraten, atrazine desethyl, chlortoluron, metolachloor, bentazone, chlortoluron, simazine hydroxy, terbutylazin, twik, napropamide. antibiotica, ontstekingsremmers, bètablokkers, geneesmiddelen tegen kanker, voorbehoedsmiddelen en antidepressiva. Deze stoffen blijken ze na verloop van tijd gevaarlijker voor onze gezondheid dan gedacht.

>> lees meer

PFAS

Nederland staat bekend om zijn chemische industrie en deze produceren PFAS. Voor het eerst is in kaart gebracht in welke mate Europa vervuild is door per- en polyfluoralkylstoffen (PFAS), een familie van giftige verbindingen die in een groot aantal producten en toepassingen worden gebruikt. Dankzij een ongekende samenvoeging van gegevens biedt de 'Forever Pollution Map' inzicht in de 'hotspots' en tot nu toe onbekende locaties van productie, gebruik en vervuiling door de 'forever chemicals'. Op onderstaande kaart kunt u de PFAS vervuiling zien per land:

PFAS kaart
PFAS wordt o.a. gebruikt worden in smeermiddelen, voedselverpakkingen, anti-aanbaklagen, blusschuim, waterbestendig textiel en cosmetica. PFAS wordt ook wel ‘forever chemicals’ genoemd. Dit komt omdat ze in het milieu terecht komen en daar niet afbreken. PFAS zijn gerelateerd aan kanker en andere lichamelijke aandoeningen.

>> bekijk documentaire van Zembla

Feiten over mineraal water

Weliicht denkt u nu 'Maar ik drink gezond mineraal water?" Met name water in plastic flessen bevat zeer veel microplastic: zo’n 94 tot 325 stukjes per liter (dit is een bankpasje per week!). Dit komt omdat flessenwater nog extra besmet wordt met stukjes plastic van de fles zelf of van de dop. Ondanks was er nog een groot schandaal van een watermerk van CocaCola: ze gebruiken gewoon kraanwater en verkopen dit als 'mineraal water'. Niets is wat het lijkt...

>> lees artikel The Guardian

Wat te doen tegen vergiftiging via drinkwater?

Ondanks dat de Nederlandse overheid al vele jaren op de hoogte is van de vergifiting van Nederlanders door zeer slechte waterkwaliteit heeft de politiek en overheid niets gedaan. Gelukkig hoeft u niet afhankelijk te zijn van de overheid. U kunt het heft in eigen handen nemen en uw kraanwater voordelig en eenvoudig zelf filtreren. Immers; een goede gezondheid begint allerleerst bij het drinken van zuiver water!

Waterfiltratie methoden

In 1748 werd de eerste vorm van omgekeerde osmose ontdekt. Tussen 1871 en 1877 vervaardigde men het eerste synthetische membraan. In 1920 werd een derde soort membranen ontwikkeld dat bestond uit polymeren. De techniek is dus al zeer oud. Wist u dat alle militaire schepen, maar ook de grote internationale scheepvaart beschikt over omgekeerde osmose systemen? Zij maken door middel van dit systeem van zoutwater zoetwater.

Omgekeerde osmose (RO)

Omgekeerde osmose of RO is een filtratiemethode die wordt gebruikt om ionen en moleculen uit een oplossing te verwijderen door druk uit te oefenen op de oplossing aan één kant van een semipermeabel of selectief membraan. Grote moleculen (opgeloste stoffen) kunnen het membraan niet oversteken, dus blijven ze aan één kant. Water (oplosmiddel) kan het membraan wel oversteken. Het resultaat is dat opgeloste moleculen geconcentreerder worden aan de ene kant van het membraan, terwijl de andere kant verdunner wordt.

Bij omgekeerde osmose maakt men gebruik van een membraan dat 0,0001 micron groot is en daarmee worden 95-99% van alle stoffen gefiltreerd o.a.:
+ De meeste opgeloste vaste stoffen (minerale zouten), zoals barium, calcium, chloor, chroom, koper, ijzer fluor, magnesium, mangaan, nitraten, zout, sulfaten, zink, etc.
+ Medicijnresten en hormonen
+ De meeste zware metalen zoals arsenicum, cadmium, lood, kwik en zilver.
+ De meeste radioactieve elementen en hun isotopen zoals radium en strontium

Ultra filtratie (UF)

Ultra filtratie is qua techniek gelijk aan omgekeerde osmose. Het verschil zit hem in de porie grootte van het membraan, deze is bij UF 0,01 micron. Daarmee kan ± 80-90% (afhankelijk van de vervuiling) gefiltreerd worden o.a.
+ Stoffen zoals sediment, asbest en verdachte organische stoffen.
+ Bijna alle micro-organismen zoals bacteriën en virussen.
+ Bijna alle koolstofverbindingen.
+ De meeste zware metalen zoals arsenicum, cadmium, lood, kwik en zilver.
+ Bijna alle moleculen met een groter moleculair gewicht dan 300 zoals pesticiden
+ Het voordeel van UF is dat het wel de mineralen in het water behoud.

Welke methode: omgekeerde osmose (RO) of ultra filtratie (UF)

Wij verkopen waterfiltersystemen op basis van RO en UF. We zetten de voor- en nadelen op een rijtje:

- RO is de beste filtratiemethode
- RO systemen zijn duurder dan UF systemen
- UF systemen zijn (zelf) eenvoudig te installeren, RO systemen vragen om professionele installatie (bijv. loodgieter)
- UF systemen zijn eenvoudiger in onderhoud (vervangen filters)
- Filters van UF systemen gaan 2-5x langer mee (dus voordeliger in onderhoud)
- RO systemen vragen om een hoge water druk (hebben vaak een pomp & tank nodig), UF systemen werken op lage waterdruk (werken o.a. in een caravan, camper of boot)
- UF systemen zijn compacter dan RO systemen (vragen minder ruimte in keukenkastje)

Er zitten dus voor- en nadelen aan elk systeem. Kies voor de beste filtratie voor omgekeerde osmose en voor de voordeligste manier voor ultra filtratie. Wij adviseren vaak om te starten met een UF systeem, daarmee behaald u alvast een resultaat van 80-90% en dat is een stuk beter dan uw huidige situatie.

 

 • Voordelen
 • Voordelen

  • Europese kwaliteitsnormen
  • Productie volgens ISO normen
  • 2 jaar fabrieksgarantie
  • Uitstekende prijs- & kwaliteit
 • Banner Onder 2560x600

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker juist werkt.